Om bofællesskabet

Boligerne
Der er otte lejligheder i alt. Seks af dem er i ét plan, en enkelt er i to plan, og den sidste ligger separat i et træhus – det er efterskolens gamle forstanderbolig.

De enkelte lejligheder er stort set lige store (omkring 120m2 brutto) men ser vidt forskellige ud. De fleste har dog, udover køkken eller køkken-alrum, en stue og tre-fire værelser samt selvfølgelig bad og toilet og garderobe.

Mad
Vi spiser sammen seks dage om ugen, mandag til lørdag. Det betyder i praksis, at man én gang ugentlig har en madtjans sammen med en eller to andre voksne og ind i mellem et par flittige teenagere. Det giver arbejde omtrent mellem klokken fire og klokken otte, men til gengæld er det hyggeligt! Og så er maden i øvrigt (delvis) økologisk – og som regel virkelig, virkelig god.

For maden betaler vi pt. 1.250 kr. om måneden for voksne og 600 pr. barn i alderen 3-14 år.
Dette beløb dækker: aftensmad seks dage om ugen, mælk, havregryn, mel og øvrige basisvarer, som altid findes i køkkenet. Hertil kommer toiletpapir, køkkenruller, plastposer og rengøringsmidler.

Alle betaler det faste månedlige beløb og bruger efter behov. Vi fører ikke regnskab med, hvor meget man er i byen eller har gæster til spisning – det går op i en større enhed og er under alle omstændigheder billigere, end at hver familie har sin egen husholdning.

Pligter og ansvarsområder
Et stort og dejligt sted kræver selvfølgelig nogle kræfter – men vi klarer det meste sammen, ofte hjulpet på vej af kage og øl …

Ca. fire gange om året har vi arbejdsweekend, hvor vi ordner, maler og reparerer alt efter (egne) evner og (stedets) behov. Og der altid stor ros til talentfulde handymen m/k og de, der tager en ekstra tørn i dagligdagen med at luge, nurse køkkenhaven, rydde op og så videre.

En gang om måneden står vi hver især for rengøring af et overskueligt hjørne af de indendørs fællesarealer. Desuden har vi hver især (mindst) et ansvarsområde: Udover pedellen og forretningsførerne har vi en drivhus-minister, en havetraktormand, en webdame og så videre og så videre.

Omtrent en gang om måneden har vi desuden husmøde.

Traditioner
Årets største fælles-begivenhed er sommerfesten, hvor vores venner kommer rejsende fra nær og fjern for det gode selskab, de udsøgte kager, den herlige livemusik og de billige drikkevarer.

I december vandrer vi over i skellet mellem naboernes marker for at fælde et juletræ til spisesalen, som vi bagefter pynter, mens vi spiser ualmindeligt mange æbleskiver. Til sidst danser vi om juletræ og krydser fingre for, at julemanden også i år kigger forbi…

Også fastelavn er en fest. Alle er klædt ud, vi slår katten af tønden i gymnastiksalen og spiser fastelavnsboller med venner og bekendte.

At have fødselsdag i et bofællesskab er også noget særligt – især når man er barn. Fødselsdagsbarnet giver som regel dessert, og fællesskabet kvitterer med sang, fællesopvask, musik fra vores gamle saloon-klaver og vidunderligt meget opmærksomhed.

kb80 jul 2012

Fællesudgifter
Hver familie har en andel, hvis pris bliver fastsat af foreningen. De månedlige fællesudgifter (8.400 kr fra 01.01.2023) dækker realkreditydelsen og driften. Prisen er inkl. forbrug, vedligehold, bygnings-brandforsikring, renovation og ejendomsskat. Der er skattefradrag for renterne på fælles lån.

Den indvendige vedligeholdelse (ekskl. vand-, varme og faste installationer) påhviler lejlighedens beboere, og private lån betales af medlemmerne selv.

Alle betaler månedsvis forud på foreningens bankkonto. Så sørger forretningsføreren for, at terminerne bliver betalt.

Lokalmiljø
Beder ligger midt mellem Århus og Odder med ca. 10 km til hver by. Både bus 100 og Letbanen kører på denne strækning. Derudover er der mulighed for at benytte natbussen, når man har brug for den slags.

Selvom vi har udsigt over markerne, ligger skole, vuggestue, børnehave, bibliotek samt butikscenter, kirke og læge alle inden for en radius af 1,5 km.

Mellem Beder og Malling, ca. to km fra bofællesskabet, har vi sportshaller, fodboldbaner og svømmehal. Alt kan nås via et omfattende net af cykelstier.

Og endelig er der skoven og stranden et par kilometer herfra – og en anelse længere væk den meget fine Norsminde Havn.

Børnenes fællesskab
At bo i et bofællesskab er en drøm for børn, særligt hvis der er masser af legekammerater i alle aldre. Og det har vi: den ældste er ved at afslutte gymnasiet, den yngste sidder i en vikle hos sin mor.  Læs om alderssammensætningen her.

Fra konfirmationsalderen hjælper børnene med til at lave mad cirka hver anden uge. Alle børn er ansvarlige for at rydde op i gymnastikslen – dog under ledelse af en kyndig voksen med mange klude og stor tålmodighed.