Det er (heldigvis…) relativt sjældent, at vi har noget til salg. Dels er vi et lille sted, og dels gør vi meget ud af, at nye beboere ved, hvad de går ind til, og at de har lyst til at bo her i lang tid fremover.
Når en andel kommer til salg, melder vi det ud her på sitet, på Facebook, via bofællesskab.dk – og hvad der nu ellers falder os ind. Og vi kontakter alle på vores interesseliste – det vil sige alle de ret mange familier, der i perioderne mellem salg har henvendt sig til os (oftest på mailen kontakt@kb80.dk).
Herefter foregår selve salget i ‘runder’:
- Vi viser alle interesserede rundt i fællesskabet og tegner og fortæller om, hvad det vil sige at bo her sammen med os. Sælger viser selv rundt i den andel, der er til salg, men det er de blivende bofæller, der viser rundt på resten af matriklen.
- Er man efter rundvisningen fortsat lun på tanken om at bo i KB80 – og har man regnet på (og snakket med sin bank om), hvorvidt man rent faktisk har råd til at flytte ind – inviterer vi til fællesspisning. Her møder og snakker man med alle.
- Er man efter fællesspisningen stadig interesseret, melder man dét tilbage til os – og så er man med i puljen, når vi skal tage stilling til, hvem der skal flytte ind i fællesskabet.
Undervejs i denne proces inviterer vi desuden til fællesmøde om foreningens økonomi for alle interesserede.
Vi bliver ofte spurgt, hvordan vi kan træffe den svære beslutning – altså beslutningen om, hvem af to-tre-fire eller flere interesserede, søde, sjove familier, vi gerne vil have til at flytte ind i KB80. Svaret varierer lidt alt efter bofællesskabets behov (mangler vi fx desperat familier med små børn?) og antallet af familier i puljen, men i grove træk ser vores beslutningsproces sådan her ud:
Først mødes vi og beslutter, HVORDAN vi skal træffe beslutningen… hvis bofællesskabet ikke umiddelbart har nogle særlige behov, og hvis alle familier lader til at passe lige godt ind her hos os, kan vi beslutte at trække lod. Det har vi ofte gjort – og ind i mellem har det været så heldigt, at vi kan tilbyde den familie, der IKKE vinder lodtrækningen, den næste ledige lejlighed uden at skulle trækkes gennem fremvisningsrunder osv. én gang til.
Lodtrækning er imidlertid ikke altid den rigtige løsning for fællesskabets sammensætning. Når dét er tilfældet, diskuterer vi på ét møde bofællesskabets behov, vores kriterier osv. godt igennem. Så sover vi alle sammen på det og vender tilbage og træffer en beslutning. Nogle gange tager det fem minutter, andre gange flere timer. Men det lykkes altid – og vi ender altid med alle sammen at tage imod de nye bofæller med åbne arme.